Oefentherapie Mensendieck

 

Houding en beweging is er altijd.  Iedereen ligt, zit, staat, loopt, pakt iets vast, bukt of tilt. Vaak zonder er over na te denken.

 

Door ziekte, zoals kanker, kunnen dit soort automatische processen beïnvloed worden. U kunt u last hebben van pijnklachten door verstoorde spierbalans (Pijnklachten kunnen overigens ook de spierbalans verstoren), beperkingen in bewegen, verminderde belastbaarheid, verhoogde spanning en onzekerheid over uw lichaam.

 

Samen met de oefentherapeut kijkt u naar de mogelijkheden om klachten te verminderen, uitgaande van uw mogelijkheden en uw persoonlijke vraagstelling. U kunt dan denken aan alledaagse handelingen als bv gaan zitten/staan, huishoudelijke activiteiten, maar ook aan het weer kunnen uitvoeren van uw hobby of werk.

 

De oefentherapeut werkt vanuit een holistische mensvisie. Dit wil zeggen dat zij kijkt naar de klacht in samenhang met de factoren die dit beïnvloeden zoals  de ziekte, de thuissituatie, activiteiten van het dagelijks leven, de persoonlijke gemoedstoestand.  (bv. Boosheid of  verdriet hebben invloed op de spierspanning en houding.)

 

Oefeningen helpen u bewust te worden van uw eigen houding- en beweegpatroon en leert u zelf invloed uit te oefenen op uw dagelijkse activiteiten.

 

Aspecten die aan de orde kunnen komen tijdens de begeleiding zijn:

 

-Ontspanning tijdens rust, maar ook tijdens uw handelingen in het dagelijks leven

 

 -Een goed adempatroon die de ontspanning ondersteunt, maar ook pijn kan beïnvloeden en uw uithoudingsvermogen kan ondersteunen.

 

-Het bewust leren gebruiken van uw (spier)kracht om op een bevredigend niveau te kunnen deelnemen aan de activiteiten van het dagelijks leven.

 

Indien u klachten het niet toelaten om naar de praktijk te komen kan de oefentherapeut ook aan huis komen.

 

Bekkenoefentherapie

Om na voor of een na een operatie (aan bv prostaat of baarmoeder) weer meer controle over uw plassen, ontlasten of seksuele activiteiten te krijgen kunt u oefeningen leren om de spierbalans in het onderlichaam te verbeteren.

 

Ook hier spelen ademhaling en ontspanning een grote rol

 

Wandelen

Op woensdagochtend wandel ik vanuit het Emmahuis in Leerdam met mensen die wat meer willen bewegen maar niet alleen niet willen of durven. De korte wandeling is ca 10 minuten, de lange wandeling ca 20 minuten.

 

De Ronnie Gardiner Methode

De Ronnie Gardiner Methode (RGM) is een  gestructureerde, multisensorische oefenmethode voor de hersenen. Hierbij worden ritme en muziek ingezet om beweging, spraak en cognitie (concentratie, geheugen, coördinatie) te stimuleren.

 

Deelnemers doen op het ritme van de muziek, zittend of staand, oefeningen aan de hand van geprojecteerde symbolen. Omdat tijdens de oefeningen verschillende zintuigen ( spraak, gehoor, zicht, gevoel) tegelijk worden geactiveerd , worden veel verschillende hersengebieden aan het werk gezet en verbindingen tussen de hersengebieden en gestimuleerd.

De methode kan individueel worden ingezet, maar juist het in groepjes werken geeft vaak veel plezier.


Contactgegevens:

Constance Vrijhof

Oefentherapeut Mensendieck

 

Oefentherapie Leerdam “Poort van West”

Burg Meesplein 5e

4142AZ Leerdam

06-26040013

oefentherapieleerdam@gmail.com

www.oefentherapieleerdam.nl